Harmonieorkest met snaarinstrumenten:
Uitwisseling van Muziekcultuur.

Aanstaande vrijdag 13 april vindt een bijzonder muziekproject plaats in het gebouw van de Stedelijk Harmonie. De jeugd van de harmonie doen mee met Cultuurwijzer. Startende leerlingen van de basisschool, die maar een paar weken les hebben gehad, geven een concert samen met ervaren muzikanten. Vrijdagavond 13 april is een feestelijke afsluiting, waarbij de kinderen wat ze gedaan en geleerd hebben presenteren aan hun ouders en andere belangstellenden.

Cultuurwijzer:

Leerlingen die een instrument willen leren bespelen kregen afgelopen vier weken onder begeleiding van een instrumentdocent de basisbeginselen van het spelen op een instrument Bij deze lessen kregen zij tijdelijk een muziekinstrument (de klarinet of trompet) en konden ze leren of je wel of niet een muziekinstrument wil leren bespelen. Na 4 lessen is de afsluiting en speel je mee in een echt jeugdorkest en geeft je 13 april al een concert ! Je familie mag natuurlijk komen kijken op dit speciale concert met het opleidingsorkest van de stedelijke harmonie.

Zowel de Stedelijke Harmonie als het Gitaarorkest Cordesamis doen mee met cultuurwijzer. Vrijdagavond ’s avonds wordt er druk gerepeteerd in het gebouw van de Stedelijke Harmonie, zowel het opleidingsorkest als het gitaarorkest repeteren dan, en hier ontstond het idee om gezamenlijk dit afsluitend concert te geven.

Oed speler

Het concert wordt nog bijzonderder door de samenwerking van Vluchtelingenwerk Nederland met de harmonie. Hier worden contacten gelegd om de zanger en Oed speler Mahmoud Khalil en zijn zoon Jafaat op de trommel Daf als uitwisseling tussen de culturen toe te voegen aan het concert. De oed is een peervormig snaarinstrument dat al meer dan 5000 jaar wordt bespeelt in muziek uit het Midden-Oosten. Gezamenlijk met Mahmoud Khalil , het harmonie- en gitaarorkest wordt er een cultureel uitwisselingsconcert gegeven. Want muziekcultuur kent geen grenzen en is niet alleen een leuke besteding van vrije tijd, maar heeft ook een belangrijk verbindend element in de samenleving.

gratis toegankelijk

Jong geleerd is oud gedaan. Op jonge leeftijd muziek leren maken legt een basis waar je de rest van je leven plezier aan kan beleven. Wordt cultuurwijzer en kom kijken op vrijdag 13 april in het Harmoniegebouw aan de Deventerweg 42 te Harderwijk en begint om 19:00 uur.

Gitaarorkest cordesamis staat onder leiding van Theo de Bruijn en de Stedelijke Harmonie o.l.v. Johan de Jong meer info: info@stedelijke-harmonie.nl
Oedspeler

orkest

Noodweer treft Havenconcert

Cseperke en Theo in actie tijdens het havenconcert Omdat de lucht er dreigend uit zag en buienradar onweersbuien aangaf, besloot de organisatie het concert twintig minuten eerder aan te vangen. Gitaarduo De Bruijn & Visser begonnen hun aandeel met Cavatina uit de film ‘Deer Hunter’. Het toegestroomde publiek waardeerde de gevoelige uitvoering met een groot applaus en terwijl Theo en Cseperke het tweede werk, Milonga van Máximo Diego Pujol speelden, is er besloten het programma in te korten vanwege heftig weer. De Tango van Pujol is daarom helaas niet meer uitgevoerd.

Naast Gitaarduo De Bruijn & Visser verleenden ook het Saxofoonkwartet ‘Met Maten’, Zingende Zaag musicus David van Amstel en Muziekduo Wolfs – Klein Jan (slagwerk en klarinet) hun medewerking. Het aantal deelnemende partijen zorgde voor een ware veelzijdigheid. Hoe jammer was het dan ook dat uiteindelijk een twee-tal tenten werden neer gezet om de instrumenten tegen het vocht te beschermen. Het mocht allemaal niet meer zo baten want wat het gedonder op de achtergrond van de muzikale klanken al deed vermoedden, gebeurde ongeveer halverwege het programma.

Havenconcert-Zeewolde-foto-Zeewolde-Actueel Een voortijdig einde van het concert was aanstaande want tijdens Pieter van der Staak’s Zapateado waarin Theo en Cseperke een samenwerking aangingen met Beiaardier Boudewijn Zwart, donderde en bliksemde het steeds heviger en de regen kwam met bakken naar beneden. Dit was dan ook een jammerlijk einde van het concert. Wellicht volgend jaar afmaken?


Klik hier voor de uitvoering van Cavatina.

Klik hier voor de uitvoering van Milonga.

Klik hier voor de uitvoering van Zapateado.

Bekijk ook het artikel ‘18e Havenconcert eindigt in drama‘ in Zeewolde-Actueel.

Bekijk het artikel ‘Havenconcert 2016 verstoort door onweer‘ op de vriendensite carillon Zeewolde.